Fairtrade koffie

Fairtrade koffie is in het leven geroepen om het pad naar ‘goede’ koffie te effenen. Wanneer u Fairtrade koffie aanschaft, dan weet u dat een eerlijk product aanschaft dat de ecologische voetafdruk in de juiste richting stuwt. Bij Fairtrade koffie wordt er rekening gehouden met liefde voor de natuur, de werkomstandigheden van de lokale koffieboeren, roosteren op zonne-energie, recyclage van biologisch koffieafval en verpakkingen met een tweede leven.

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Waarom Fairtrade koffie?

Belgen drinken miljoenen kopjes koffie per dag. 80% van alle koffiebonen die we hier terugvinden wordt door kleine boeren verbouwd. Lokale koffieboeren van over de hele wereld moeten zware arbeid verrichten om de basis te leggen voor de heerlijke koffie die wij in de winkel aantreffen. De opbrengsten die ze daarbij genereren zijn helaas niet van lucratieve aard. Om de lokale boeren te ondersteunen, stelt Fairtrade alles in het werk om het leven van deze hardwerkende mensen vooruit te helpen en stelde daarbij strenge eisen aan alle betrokken partijen. Bij koffie met een Fairtrade label, kan u er immers zeker van zijn dat de koffieboeren een eerlijke prijs hebben ontvangen voor hun koffiebonen. Bovendien ontvangen ze extra premies die ze dan investeren in belangrijke zaken als technologische verbeteringen voor de landbouw, herbebossing en onderwijs.

De werking van Fairtrade in de koffiesector in detail

Koffieboeren die Fairtrade gecertificeerde koffiebonen verkopen, krijgen gegarandeerd een minimumprijs die als vangnet tegen sterke prijsdalingen op de markt dient. Bovendien ondersteunt Fairtrade de koffieboeren bij het opzetten van een democratische en collectieve structuur, een coöperatieve, die ervoor zorgt dat er geïnvesteerd kan worden in (technologische) middelen als machines, meststoffen en infrastructuur. Zo kunnen de boeren hun koffie op een productievere manier verbouwen. Dit zorgt ervoor dat de koffieboeren een sterke commerciële handelspositie kunnen afdwingen. Naast de verkoopprijs van de koffiebonen, ontvangt deze coöperatieve ook een Fairtrade premie, die op welke manier dan ook ingezet kan worden om het productieproces te verbeteren. Een deel van die premie wordt door de coöperatieve als een cash bonus verdeeld onder de producenten van de koffiebonen zelf.

Naast de financiële Fairtrade regels voor de aankopers van de koffie, moeten de coöperatieven voldoen aan de Fairtrade standaarden bij het kweken en verwerken van de koffiebonen. Enkele voorbeelden van deze Fairtrade milieunormen zijn: het niet aantasten van de biodiversiteit en de bebossing en het investeren in het zuiveren en hergebruiken van water. Dit wordt immers steevast gebruikt om de koffie te ontpulpen en te fermenteren.

Fairtrade koffie bij De Koffieboon

Bij De Koffieboon staan we 100% achter de steun die Fairtrade aan de lokale koffieboeren geeft. Daarom bieden wij enkele heerlijke koffies aan die het Fairtrade label dragen. Zo bent u er zeker van dat u koffie in huis haalt die verbouwd is met de grootste zorg voor de correcte werk- en milieuomstandigheden. In ons gamma vindt u bijvoorbeeld Fairtrade koffie terug van Kimbo, Goppion en Parana.

Fairtrade koffie kopen en thuis laten leveren?

U kunt onze artikelen bij u thuis laten leveren. Voor orders boven €49 is deze levering gratis. Onder dat bedrag wordt een verzendkost van €4,95 aangerekend. Bij elk order spaart u punten, die u later in kan ruilen voor leuke kortingen. Daarnaast is het altijd mogelijk om uw bestelling gratis af te halen te Europark 2071/3, 3530 Houthalen-Helchteren.