Blog
-
Geplaatst: September 30, 2022
Of het nu een warme kop koffie is op een koude ochtend of een ijskoffie in de hitte, als koffieliefhebber heb je geen speciale dag nodig om dit heerlijke drankje te vieren. Hoewel koffie voor veel mensen een alledaags drankje is, verdient het ook zijn eigen speciale dag, en die dag is 1 oktober, International Coffee Day.
De eerste Internationale Koffiedag werd gevierd op 1 oktober 2015 en is sindsdien een jaarlijks evenement met als doel eerlijke en ethische handel te promoten en het bewustzijn van de zware werkomstandigheden van koffieboeren te vergroten.
Om een fairtrade-label te krijgen, moet de koffie aan volgende criteria voldoen:
- Economisch: de boeren krijgen een eerlijke prijs waardoor hun inkomen stabieler wordt, er zijn mogelijkheden voor prefinanciering en een Fairtrade premie voor gezamenlijke investeringen die iedereen ten goede komen. De eerlijke prijs dekt de kosten van een duurzame productie.
- Sociaal:
-
Geplaatst: Juli 25, 2022
Een heerlijk milkshakerecept* voor bij het ontbijt of de brunch
*Deze milkshakes bevatten melk, enkel de chocolade-milkshake bevat geen melk en is lactosevrij!Benodigdheden:
Een blender
Een serveerglas
2 doseerlepels of 5 eetlepels vanille frappépoeder
75 ml melk
150 g ijsblokjes
75 ml sinaasappelsap
1 -
Geplaatst: Mei 27, 2022
Om een nog betere service te geven en ons assortiment te vergroten, zijn wij verhuisd naar een nieuw pand iets verder gelegen te Europark 2041/1, 3530 Houthalen.
-
Geplaatst: April 22, 2022
· Bialetti-percolatoren - koffie zetten in Italiaanse stijl
Koffie zetten op ambachtelijke wijze kan met de percolators van Bialetti. Met een Bialetti percolator zet je kleine sterke kopjes koffie, vergelijkbaar met een dubbele espresso. Het meest gekende model is de Moka Express. Heb je een inductievuur? Dan kies je het best voor een Bialetti Venus, deze zijn geschikt voor alle warmtebronnen.
-
Geplaatst: Februari 24, 2022
In het kort is een Single Origin-koffie afkomstig van één enkele bekende geografische locatie, zoals een boerderij of landgoed. Hierdoor kan de koffiedrinker de specifieke nuance waarderen die een bepaalde teeltregio biedt. De smaak wordt beïnvloedt door veel factoren, waaronder de koffievariëteit, de input, het klimaat en de verwerking. Elk van deze factoren is uniek voor de plaats. Hierdoor hebben koffiesoorten uit hetzelfde land en dezelfde regio vergelijkbare kenmerken, wat de zoektocht vergemakkelijkt
Single Origin koffie is dus zeer traceerbaar. Je weet precies weet je koffie vandaan komt en dat het een specifieke koffie is en geen melange. Dankzij deze traceerbaarheid kan je worden geleid naar koffie van betere kwaliteit. De begeleidende informatie die een brander of retailer geeft, is uiterst nuttig, waarbij de bron (de boerderij, het land, de mensen, het klimaat, de cultivar, de verwerking enzovoort) zo gedetailleerd mogelijk wordt beschreven.
Ook bij De Koffieboon vin
-
Geplaatst: Januari 13, 2022
Bij de zoektocht naar het langst en het best bewaren van jouw verse koffiebonen heb je waarschijnlijk al eens met de gedachte gespeeld om koffiebonen in te vriezen. Maar is dit überhaupt mogelijk?
-
Geplaatst: December 22, 2021
Barbera Coffee is een van de eerste bedrijven die een volledig traceerbaarheidssysteem van de toeleveringsketen voor haar producten heeft ingevoerd. Het doel hiervan is om de consument informatie te verstrekken die hij anders moeilijk zou krijgen.
-
Geplaatst: Oktober 22, 2021
Met de komst van november en steeds meer kerstversiering, beginnen meer mensen na te denken over wat ze hun dierbaren dit jaar voor de feestdagen kunnen geven. Ook bij De Koffieboon vind je verschillende interessante, nuttige en smakelijke cadeaus. Hieronder een aantal suggesties
-
Geplaatst: Oktober 18, 2021
Lichten, camera en… koffie! Koffie is niet meer weg te denken uit ons leven en ook niet uit de meeste films. Van drama’s tot romantische komedies, wij delen onze favoriete koffiescènes uit films en tv-series.
-
Geplaatst: Februari 15, 2021
De smaak van koffie wordt op verschillende manieren bepaald, één manier is de branding ervan. Via het branden van de koffiebonen komen de smaak en het aroma naar voren. Koffiebonen zijn groen en worden zo ook bewaard (zonder verlies van kwaliteit of smaak). Door het branden van de bonen op zeer hoge temperaturen vinden er chemische veranderingen plaats. Deze chemische veranderingen bepalen de smaak en het aroma van de koffieboon. Het branden van koffie is zowel een kunst als een echte wetenschap en vergt jaren training. Het is belangrijk dat je als deskundige koffiebrander de bonen kunt ‘lezen’, aangezien het verschil tussen een perfect gebrande koffie en een verwoeste batch een kwestie van seconden is.