Blog

 1. De branding van koffiebonen

  De smaak van koffie wordt op verschillende manieren bepaald, één manier is de branding ervan. Via het branden van de koffiebonen komen de smaak en het aroma naar voren. Koffiebonen zijn groen en worden zo ook bewaard (zonder verlies van kwaliteit of smaak). Door het branden van de bonen op zeer hoge temperaturen vinden er chemische veranderingen plaats. Deze chemische veranderingen bepalen de smaak en het aroma van de koffieboon. Het branden van koffie is zowel een kunst als een echte wetenschap en vergt jaren training. Het is belangrijk dat je als deskundige koffiebrander de bonen kunt ‘lezen’, aangezien het verschil tussen een perfect gebrande koffie en een verwoeste batch een kwestie van seconden is.
  Lees meer »
 2. Welk koffiemachine past bij mij?

  Welk koffiemachine je kiest, hangt af van je wensen en je budget. Bij de Koffieboon hebben we verschillende types machines en verkopen wij daarnaast ook koffie voor verschillende machines.
  Lees meer »
 3. De oorsprong van koffie

  Over de oorsprong van koffie als drank bestaan verschillende legendes. De bekendste legende is die van de herder ‘Kaldi’. Hij zag dat zijn geiten, na het eten van bepaalde bessen, actiever waren dan gewoonlijk. De herder bracht de vrucht naar de monniken. Zij waren teleurgesteld door de bittere smaak en gooiden de vrucht in het vuur. De geur van de geroosterde bonen prikkelden de nieuwsgierigheid van de monniken. Zij zagen het als een godsgeschenk want het hielp hen de halve nacht wakker te blijven om te bidden.
  Lees meer »
 4. Hoe zet je het perfecte kopje koffie?

  Koffie is van nature een bittere drank. Er zijn verschillende factoren, alsook de zetmethode die bepalend zijn voor de smaak en dus ook voor het perfecte kopje koffie.
  Lees meer »
 5. Hoelang kun je koffie bewaren?

  Koffie heeft een zeer lange houdbaarheidsdatum. Maar er zijn toch wel wat verschillen tussen de houdbaarheid van koffiebonen, gemalen koffie of koffie in capsules/pads. Het best bewaar je een open verpakking koffie afgesloten, droog en donker. Hierdoor verliest het minder smaak en aroma. Bij een hersluitbare zak duw je het best de resterende lucht eruit en sluit je de zak goed af. Is de zak niet hersluitbaar? Duw dan zoveel mogelijk lucht eruit en sluit het goed af. Bij De Koffieboon vind je enkel zeer verse koffie.
  Lees meer »
 6. Hoe bewaar je het beste koffiebonen?

  Wie graag koffie drinkt, spendeert ongetwijfeld heel wat tijd aan het uitzoeken van de perfecte koffieboon. Eens deze gevonden is, is de zoektocht echter niet voorbij: nu moet er immers worden uitgezocht hoe deze bonen optimaal te bewaren, zodat er ten volle genoten kan worden van het “zwarte goud”. Er wordt immers veel beweerd: bewaar ze in de kast, in de koelkast, in de vriezer, in een zakje, in een doos, … Voor wie intussen door het bos de bomen niet meer ziet, lijsten we graag de ideale omstandigheden voor het bewaren van de koffiebonen op!

  Lees meer »