In het kort is een Single Origin-koffie afkomstig van één enkele bekende geografische locatie, zoals een boerderij of landgoed. Hierdoor kan de koffiedrinker de specifieke nuance waarderen die een bepaalde teeltregio biedt. De smaak wordt beïnvloedt door veel factoren, waaronder de koffievariëteit, de input, het klimaat en de verwerking. Elk van deze factoren is uniek voor de plaats. Hierdoor hebben koffiesoorten uit hetzelfde land en dezelfde regio vergelijkbare kenmerken, wat de zoektocht vergemakkelijkt

Single Origin koffie is dus zeer traceerbaar. Je weet precies weet je koffie vandaan komt en dat het een specifieke koffie is en geen melange. Dankzij deze traceerbaarheid kan je worden geleid naar koffie van betere kwaliteit. De begeleidende informatie die een brander of retailer geeft, is uiterst nuttig, waarbij de bron (de boerderij, het land, de mensen, het klimaat, de cultivar, de verwerking enzovoort) zo gedetailleerd mogelijk wordt beschreven.

Ook bij De Koffieboon vind je Single Origin coffee. Zo hebben wij de Barbera Baron Blue Java koffiebonen. Deze 100% biologische Robusta-koffie is afkomstig van Baron, Srikandi. Hij  wordt geteeld in de schaduw op een hoogte van 600-800m hoogte en daarna met de hand geplukt en in de zon gedroogd. De onconventionele smaak van deze koffiesoort is te typeren als zijdezacht, kruidig met een vleugje chocolade. De koffie heeft een intens en langdurig aroma, maar heeft ook een zachte en delicate smaak met een dikke crema.

Daarnaast hebben wij ook van Bristot twee verschillende Single Origin Coffees. Deze koffiebonen zijn enkel te koop via onze Belgische website.
De Bristot koffiebonen Brasile is afkomstig van Genuine Alta Mogiana (Brasile). Alta Mogiana is een van de meest traditionele koffieteeltregio's in Brazilië en staat wereldwijd bekend om het bedenken van een kopje koffie van uitstekende kwaliteit. Deze unieke zoetheid van koffie is perfect in evenwicht met zijn body en zuurgraad.
De Bristot koffiebonen India is afkomstig van Plantage Mysore (India). De samenstelling van de bodem en het klimaat dat kenmerkend is voor dit land, geven deze koffie kruidige en gedistingeerde exotische houttonen.