Wie graag koffie drinkt, spendeert ongetwijfeld heel wat tijd aan het uitzoeken van de perfecte koffieboon. Eens deze gevonden is, is de zoektocht echter niet voorbij: nu moet er immers worden uitgezocht hoe deze bonen optimaal te bewaren, zodat er ten volle genoten kan worden van het “zwarte goud”. Er wordt immers veel beweerd: bewaar ze in de kast, in de koelkast, in de vriezer, in een zakje, in een doos, … Voor wie intussen door het bos de bomen niet meer ziet, lijsten we graag de ideale omstandigheden voor het bewaren van de koffiebonen op!

Verse bonen uitkiezen

De lekkerste koffie krijg je natuurlijk met verse bonen: het zou dus ideaal zijn om telkens een kleine hoeveelheid te kopen en pas te malen voor je een tasje koffie wilt drinken. In tegenstelling tot wijn, wordt koffie immers niét beter met de jaren. Dat is in de praktijk helaas niet haalbaar, dus zullen we op zoek moeten gaan naar een manier waarop we onze koffiebonen goed kunnen bewaren.

Hoe bewaar je koffiebonen

Dit bewaren start reeds bij de aankoop van de bonen: hoe bewaart de winkel zijn bonen? In vele shops zie je immers nog koffiebonen in grote, open containers. Dit is verre van ideaal, aangezien de koffiebonen zo niet langer beschermd worden van hun vijanden water, zuurstof en licht! Je kan je bonen dus het best aankopen bij een handelaar die zijn koffie verpakt in een luchtdichte, ondoorzichtige verpakking. Veel van deze verpakkingen maken gebruik van een “one-way valve”. Deze zijn speciaal ontwikkeld om er voor te zorgen dat de gassen die ontstaan na het branden van de koffie en de CO2 die uitgestoten wordt wel uit de verpakking kan, maar dat er geen zuurstof in de verpakking kan. Zo is het mogelijk om de koffie meteen na het verbranden te verpakken, en kan hij daarna nog ontgassen zonder enig risico op contact met zuurstof.

Let op met verpakkingen die geen gebruik maken van de valve: dit betekent meestal dat de koffie reeds volledig ontgast werd, en dus blootgesteld werd aan zuurstof - met smaakverlies tot gevolg. Immers, indien koffie wordt verpakt zonder one-way-valve en zonder eerdere ontgassing, kan de verpakking onder druk van de CO2-ophoping openbarsten - en dat risico wil uiteraard geen enkele leverancier nemen! Dit is tevens de reden dat je luchtledig verpakte koffies moet vermijden.

Wat is er zo gevaarlijk aan zuurstof? Of aan water?

Hierboven kon je lezen dat je het contact met zuurstof moet vermijden. Ongetwijfeld deed dit je even fronsen: hoe kan zuurstof, een levensnoodzakelijke stof voor mens en dier, een slechte invloed hebben op koffie? Het zal je nog meer verbazen dat de koffieboon nog een vijand heeft: water.

Hoe bewaar je koffiebonen

De verklaring hiervoor is best eenvoudig: wanneer de bonen in contact komen met water, zullen de oliën die de boon overdekken opgelost worden. Daardoor gaat er heel wat smaak verloren. Dat is ook de reden dat je koffiebonen niet in de koelkast moet bewaren: na opening zal het vocht condenseren op de binnenkant van de koffiebus, en zo heel wat van de smaak tenietdoen. Bovendien loop je het risico dat je koffie de geur van de restjes kaas van de kaasschotel of die pasta met extra look die ook nog in de koelkast staan zal overnemen. Geef toe: dat klinkt niet als het ideale samenpakte voor een tasje koffie…

De andere vijand van de koffieboon, zuurstof, is de oorzaak van oxidatie van de vluchtige smaken. Daarom dien je de bonen pas te malen vlak voor je koffie gaat zetten. Gemalen koffiebonen stellen immers meer oppervlakte bloot aan de lucht dan ongemalen bonen, wat er voor zorgt dat de oliën vervliegen en daardoor ook de smaak verdwijnt.

De ideale bewaarplaats

Zolang de verpakking niet open is geweest, stelt er zich geen probleem. Op de zak kan je telkens aflezen tot wanneer je deze kan bewaren. Echter, zodra de zak geopend is, is het nodig om extra maatregelen te nemen. Je moet de bonen immers uit de buurt van andere sterk geurende of sterk smakende producten bewaren. Idealiter bewaar je ze dus in een luchtdichte, schone bus die je uitsluitend voor koffie gebruikt. Deze bus zet je best in de kast of op een andere koele, schaduwrijke plaats. Zet ze in geen geval naast de oven of microgolfoven: deze zorgen immers voor temperatuurschommelingen, wat niet ideaal is voor de koffie.

Vergeet de diepvries niet!

Als je je koffiebonen wat langer wilt bewaren, is het ook mogelijk om deze in te vriezen. Sterker: gebrande koffiebonen die je langer dan een week wilt bewaren, kan je sowieso best in de vriezer bewaren. Gebruik hiervoor een luchtdichte, plastic zak. Als je de koffiebonen wilt gaan malen, hoef je ze niet te ontdooien: je kan ze meteen malen en gebruiken! Koffiebonen die je uit de vriezer gehaald hebt, mag je niet terug invriezen: er ontstaat zo immers condens en deze zal het aroma en de smaak van de koffie bederven.

Hoe bewaar je koffiebonen