Koffie is van nature een bittere drank. Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor de smaak en dus ook voor het perfecte kopje koffie.

Factoren

Hoeveelheid en maalgraad
Elke zetmethode heeft een andere maalgraad nodig. Zo heeft filterkoffie een grovere maling nodig dan een espresso om tot het gewenste resultaat te komen. Bij grof gemalen koffie is de extractietijd korter dan bij fijn gemalen koffie, uitgaande dat je dezelfde zetmethode gebruikt.

Soort water
Koffie bestaat voor minstens 98% uit water. De samenstelling van dat beïnvloedt de smaak van de koffie sterk. Je kan twee keer dezelfde koffie zetten met ander water (leidingwater of bronwater) en dit gaat totaal anders smaken. De beste optie is om je kraantjeswater te filteren. Sommige koffiemachines (o.a. Jura) hebben een ingebouwde filter.
Voor 1 liter water is de beste samenstelling:

  • waterhardheid tussen 7.16 en 10.74fH,
  • Ijzer, koper en mangaan: 0 mg/l
  • Zuurtegraad: 7 pH
  • Natrium:  5 tot 10 mg/l
  • Calcium: 30 tot 80 mg/l of 3 tot 5 korrels/l
  • Chloor: 0 mg/l
  • TDS (gecombineerde inhoud van alle anorganische en organische stoffen in water): 100-200 mg/l

Temperatuur
De temperatuur van water is bepalend voor de smaak. Bij te hoge temperatuur domineert de gebrande smaak, bij lagere temperatuur wordt de smaak van de bonen gehouden. De ideale watertemperatuur om koffie mee te zetten bedraagt 92-96°C.

Zetmethoden

Daarnaast zijn er ook verschillende zetmethoden. Deze kan je onderscheiden in drie groepen: filteren, oplossen en laten bezinken.

Filteren
Bij pour-over of drip-filterkoffie wordt meestal een papieren koffiefilter in een houder gevuld met gemalen koffie. Hierop wordt dan bijna-kokend water geschonken. Als goede richtlijn zegt men om 1 afgestreken schepje per tas koffie te nemen.

Oplossen
Instantkoffie bestaat als koffiepoeder of -korrels. Deze worden rechtstreeks in heet water opgelost.

Laten bezinken
Als laatste zetmethode heb je ook zetmethodes waarbij gemalen bonen met heet water worden opgegoten en daarna laat men het koffiedik bezinken. Hierna gaat men de koffie opdrinken, waarbij men het laatste beetje met de drab niet opdrinkt.
Turkse koffie is een manier van “koffie laten bezinken”. Hierbij wordt zeer fijn gemalen koffie samen met suiker en water driemaal gekookt. Deze koffie wordt meteen uitgeschonken en gedronken. Het bezinksel (koffiedik) blijft achter in de koffiekan.